Kreatív írás pedagógusoknak

    A Galambposta program: Kreatív írás mint az önérvényesítési képesség erősítésének eszköze

    Az 5K Központ egy európai uniós pályázat segítségével, egy angol és egy német partner-íróiskolával közös ingyenes kreatív írás tanfolyamot – ötnapos külföldi utazással együtt – hirdet pedagógusoknak.

    Az 5K Központ eddigi kreatív írás, kommunikáció és művészeti kurzusai mellett nemzetközi porondra is készül. Partnere ebben az angol Notthingham Writers’ Studio, az észak-angliai, helyi alkotóknak teret, lehetőséget, tanácsot, kedvet és tudást nyújtó közösség és egyesületi központ, mellyel együtt vágtunk bele egy projektbe.

    Az angol kezdeményezés az élethosszig tartó tanulás (Lifelong Learning Programme) Európai Bizottsági elvei mentén szervezi programját, két tartópillérre támaszkodva: történetírásra és történetmondásra sarkall, egyszersmind a prózaírást mint felszabadító, örömet okozó s megtanulható tevékenységként mutatja be. Olyan társadalmi csoportokat igyekszik megszólítani ingyenes tanfolyamaival, amelyek egyébként ezt a forrást nem használnák.

    Ehhez kapcsolódik tehát a budapesti 5K Központ, s harmadikként a németországi karlsruhei GEDOK Központ, amely megszakításokkal bár, de közel nyolc évtizede áll a művészetpedagógia szolgálatában.

    Találó a projekt neve: GALAMBPOSTA (Dovetail) – hiszen repkednek majd az ötletek és a gondolatok a három helyszín között.

    Az 5K Központ Budapest szívében 2 x 1 éves stúdiumokat hirdet, elsősorban pedagógusok számára. Olyanokat hívunk, akik nehéz körülmények között dolgoznak, hátrányos helyzetű gyerekeket oktatnak, sok konfl iktust kell napi munkájukban feldolgozniuk. 7 hónapon keresztül havi egy alkalommal, péntek délután közös foglalkozásokon, szemináriumokon, találkozókon keresztül segítünk felismerni a formált gondolatok, élmények erejét, amely az élet többi területén is képes pozitívan hatni. A kurzus végén többnapos notthinghami, illetve karlsuhei utazásra kerül sor. A német és angol csoport fogadása, tartalmas ittlétük megszervezése szintén a kulturális kommunikáció részeként illeszkedik a programba. A tanfolyam ideje alatt állandó a kapcsolat a három csoport között közös honlap és egy háromnyelvű antológia révén, melyet a résztvevők írásaiból, illetve azok fordításaiból készítenek.

    Mivel a projekt részét képezi egy ötnapos nottinghami út, az angol nyelvtudás előnyt jelent, de nem feltétel. A projekt második évében egy másik csoport indul majd, ők Karlsuhéba utaznak – a német nyelvtudás tehát jövőre jelent majd előnyt. (A nottinghami és a karlsruhei út, ahogy az órák is, a résztvevők számára térítésmentesek.)

    Az online jelentkezési lap kitölthető a weboldal jelentkezési lapok menüpontjában (www.5kkozpont.hu), vagy onnan letöltve elküldhető emailben (5kkozpont@5kkozpont.hu), postán és faxon is (1088 Budapest, Múzeum u. 7.)

    A jelentkezési laphoz mellékelni kell egy rövid, lényegre törő önéletrajzot és egy 4–5000 karakternyi saját szöveget a választható műfajok (memoár, tárcanovella, könyvismertetés, publicisztika, blog jellegű szubjektív szöveg vagy publicisztika) egyikében.

    Jelentkezési határidő: 2012. szeptember 20. A 2012-2013-as tanévre 10 főt fogadnak

    Forrás: http://tte.hu/hirek/61-hirfigyelo/7533-kreativ-iras-pedagogusoknak

    Előző cikkFelhívás „4 FOR EUROPE” versenyre
    Következő cikkAz élet dolgairól, tanárszemmel – az OFOE szakmai műhelye