Kezdőlap Digitális eszközök

M. Haba Anikó: „Versike” – verstanulást segítő oktatószoftver

Édesanyaként és tanárként is sokáig idegenkedtem a számítógépes játékoktól. Elképzelhető, hogy egyszerűen féltékeny voltam rájuk, hiszen nekik mindig sikerült az, ami nekem csak ritkán: átszellemült örömöt csalni a gyerekeim arcára, és hosszú időre lekötni figyelmüket.

Ma már magam is belátom azt a kutatási eredményekkel is megalapozott tényt, hogy a számítógépes játékok fejleszthetik a kreativitást, jótékony hatással vannak a vizuális érzékelésre, a reakcióidőre, és fejlesztik a stratégiai gondolkodást. A való életben, és a tanulásban is jól kamatoztathatók az így megszerzett jártasságok és képességek, többek között a gyorsaság, az információfeldolgozás és a döntéshozás biztonsága, a figyelemkoncentráció, a memória.

A kutatási eredmények tanulmányozása ösztönzött arra, hogy  ellessem a játékipar titkait alkalmazzam bevált trükkjeit, és egy az iskolai tananyaghoz is kapcsolódó játékprogramot fejlesszek.

A Versike célja, játékossá tenni és ezáltal megkönnyíteni a verstanulást. Ennek érdekében fejtörőbe csomagoltuk a verseket. A megjelenő szövegből egyre több betű tűnik el, s az egyre fogyó szöveget kell fejben kiegészíteni, miközben újra és újra elmondjuk az adott költeményt. Mire teljesen elfogynak a betűk, tehát eltűnik a szöveg, már tudjuk is a verset. Az ellenőrzés a szöveg begépelésével történik, s a program megmutatja, hogy mennyire pontosan emlékszünk a tanultakra. A tanulásainkról készült statisztikák pedig meghozhatják a kedvet a gyakorláshoz, hiszen egy-egy ismétléssel a korábbi hibák száma általában feleződik. 

A program hatástanulmánya azt bizonyította, hogy a program alkalmazása fokozott flow élményt vált ki, s ezáltal nő a motiváció, feltételezhetően eredményesebb lesz a verstanulás.

A program bemutatásra került a  második digitális pedagógus konferencián, és mostantól  ingyenesen elérhető az interneten..Alkalmazását az általános iskola harmadik osztályától ajánljuk.

Előző cikkPályázati felhívás
Következő cikkMagyar rekordot állítottak fel újraélesztésből