H
200 nap van hátra a tanévből. 2015. november 27., 20:00 - Virgil
A pályakezdő pedagógusok kétéves gyakorlati idejük alatt is kapnak fizetést, bruttó 160-175 ezer forintot. Ahhoz azonban, hogy átkerülhessenek a magasabb fizetéssel járó "pedagógus I" fokozatba, két év után több elemből álló minősítő vizsgát kell tenniük.
H
Budai Gyula szerint az elmúlt két évben több támogatást kapott a hazai lovaságazat, mint az azt megelőző húsz esztendőben, szeptembertől pedig közel 300 általános iskolában kezdődhet majd meg a lovaskultúra-oktatás.
Tíz év óta először nőtt a fiatalok foglalkoztatottsága - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országházban. A kormányfő a tavalyi nemzetközi diákolimpiákon eredményesen szereplő magyar diákok és tanáraik tiszteletére rendezett ünnepségen mondta ezt, ahol kitüntetéseket adott át. Beszédében a miniszterelnök kiemelte, a nemzetközi diákolimpiákon elért magyar sikerek azt bizonyítják, hogy a sokszor lesajnált magyar oktatási rendszer még mindig képes lépést tartani a világ élvonalával.
Várhatóan a következő tanévben kezdik el oltani a 12-13 éves lányokat a méhnyakrák kialakulásában jelentős szerepet játszó humán papillomavírus (HPV) elleni vakcinával . A Magyar Nemzet hétfői számában az egészségügyi államtitkárság tájékoztatására hivatkozva azt írja: a hatodik osztályba járó gyermekek iskolai kampányoltások részeként kaphatják meg ingyenesen a védőoltást. Az átoltottságra nagy szükség van, hiszen Magyarországon háromszor annyi áldozatot szed a méhnyakrák, mint Európa más országaiban
Bekerült a világ "legzöldebb" felsőoktatási intézményei közé a Szegedi Tudományegyetem (SZTE); az Universitas Indonesia (UI) által először 2010-ben meghirdetett versengésben idén már több mint 300 egyetem indult - jelentette be az SZTE rektora csütörtöki sajtótájékoztatóján Szegeden.
Az államtitkár hangsúlyozta, ahhoz, hogy versenyképes legyen Magyarország, ipara és az innováció is fejlődjön, szükséges, hogy az iskolákban a matematika- és a természettudományos oktatás eredményessége javuljon. Ezért minden olyan eszközt támogatni kell, amely ezt a célt szolgálja - szögezte le. Kitért arra is, hogy nemzetközi felmérések szerint e területen a diákok eredményei 2000 óta stagnálnak vagy romlanak. Ez annál inkább fájdalmas, mert az 1980-as években még a magyar diákok eredményei az élvonalban voltak - mondta.
Hány ponttal lehet állami ösztöndíjas helyet szerezni a 2014-es felvételin? Milyen végzettséggel lehet felsőoktatási szakképzésre jelentkezni? Az Eduline összegyűjtötte a leggyakoribb kérdéseket és a válaszokat..
Míg 2005-ben több mint 77 ezer középiskolás szerzett nyelvvizsgát, 2012-ben mindössze 53 ezren vehették át nyelvvizsga-bizonyítványukat. A nap infografikája.
Pályaalkalmassági vizsga nélkül egy diák sem kerülhet be az egyetemek és főiskolák osztatlan tanárképzéseire. A pályaalkalmassági vizsga két részből áll: az egyik a motivációs elbeszélgetés, amely a korábban megírt motivációs levél alapján zajlik. Ezután a jelentkezők eldönthetik, hogy egy konkrét nevelési helyzetet szeretnétek elemezni, vagy inkább egy pedagógiai témájú olvasmányról beszélgetne.
A tanári-tanítói pótlékok összege is emelkedik januártól - a Pedagógusok Szakszervezete közzétette a 2014-es pótlékok táblázatát.
Azonnali fenntartói ellenőrzést rendelt el a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke a tankerület bevonásával a székesfehérvári Árpád Szakképző Iskola és Kollégiumban, ahol az intézmény aulájának harmadik emeletéről kedden leugrott egy diák. A Klik azt közölte: belső hivatali vizsgálatának a célja, hogy "feltárja azokat a nevelési-oktatási szempontból szükséges további teendőket, melyekkel megelőzhetőek a hasonló tragédiák az iskolákban".

Oldalak