H
136 nap van hátra a tanévből. 2015. január 29., 17:15 - Adél
 Egyértelművé válik a közösségi szolgálat elvégzésének végső határideje, kötelező lesz az etikai kódex elkészítése a pedagógusoknak, bővül az Oktatási Hivatal feladatköre - többek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény január 1-én életbe lépő módosítása.
H
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások átkerülnek az Oktatási Hivatalhoz, változhat a közösségi szolgálat igazolása, valamint indokoltnak látja a kormány egy új típusú, többcélú intézmény létrehozását, amely óvodai és bölcsődei feladatot szervezeti és szakmai tekintetben önálló intézményegységek keretében láthat el - többek között ezeket a változtatásokat tartalmazza a köznevelési törvény módosítására november 18-án benyújtott kormányzati javaslat.
A köznevelési törvény módosítását kezdeményezi a szakminiszternél a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).
A köznevelési törvény értelmében a nyári időszak alatt ügyeletes óvodának kell fogadnia a gyerekeket. Az intézményeket az önkormányzat jelöli ki
"Őszi nagytakarítás az oktatásban" címmel szervez országos megmozdulást október 5-én, a pedagógusok világnapján a tanárokból és szülőkből álló Hívatlanul Facebook-csoport. A felhívás szerint a köznevelési törvény semmibe veszi a gyermekeket, a tanárokat és a szülőket is: "mivel a törvény megalkotásákor sem a szülőket, sem a tanárokat nem kérdezték meg, most hívatlanul itt vagyunk, tiltakozunk és követeljük az új köznevelési törvény eltörlését, a felelősök elbocsátását" - írják.
Az az új szabály, mely szerint a tanulóknak négyig az iskolában kell maradniuk, már az első napokban elnéptelenítette a gyerekkönyvtárakat. a szeptembertől életbe lépett regula lehetőséget ad arra, hogy az iskolák kevesebb könyvtári szakembert foglalkoztassanak, és a könyvárban dolgozók képzettsége is alacsonyabb lehet, mint korábban volt.
A köznevelési törvény a szülők jogairól és kötelezettségeiről, a szülői szervezet és az iskolaszék működéséről – hatályos 2012. szeptember 1-től (2011. évi CXC. törvény szövegrészlet), továbbá a végrehajtásról, a szülői szervezet működésének szabályozásáról szóló 20/2012. EMMI rendelet
Dr. Horváth Péter, a Pedagógusok Szakszervezete Országos Irodájának igazgató-titkára, szakértője azt mondta: jóllehet alaposan ismeri a köznevelési törvényt, a vonatkozó rendeleteket és jogszabályokat, bölcsészdoktorként szakjogi kérédésekben nem tud állást foglalni. Így abban sem, az új rendszer részben vagy egészben sérti-e például a hazánk által is kihirdetett, s aláírt ENSZ Gyermekjogi Egyezményt, vagy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, illetve a magyar Alaptörvényt.
A Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének docense, Knausz Imre a Galamus.hu-n arról írt nemrég: a műveltség elveszítésével a társadalom tagjai „befolyásolható zombikká” válhatnak, s így bármikor politikai manipulációk prédái lehetnek. A 168 Órának arról is beszél: addig nem jutunk egyről a kettőre a közoktatásban, amíg a törvényt vissza nem vonják. 
Várhatóan augusztusban rendkívüli ülést tart az Országgyűlés, mert a szeptemberi tanévkezdés előtt a pedagógus-életpályamodell bevezetéséhez szükség lesz a köznevelési törvény módosítására.  Az oktatási kabinet szerint a pedagógus-béremelés, az új munkaidő-számítás és a minősítési rendszer bevezetéséhez a jogszabály-módosítás mellett a pedagógus-előmeneteli rendszer és az új munkarend végrehajtási szabályait rögzítő kormányrendelet kiadására is szükség lesz.
Pont egy éve, december 20-án hajnalban fogadta el az Országgyűlés az új közoktatási kódexet. Minden a világra nyitott és a gyermekek érdekeit szem előtt tartó szakértő már az elfogadása előtt tudta, hogy a törvény szakmailag dilettáns, céljait tekintve becstelen hatását tekintve pedig katasztrofális szörnyeteg lesz. Ami azóta történt, – és amiről már tudjuk, január 1-től történni fog – egyre több ember számára teszi világossá, hogy mit indított el az értelmes kormányzásra képtelen kormány és az igennel voksoló képviselők felelőtlensége. (Radó Péter)

Oldalak